Småjenter som forretningsidé

enga etikk hestehold velferd Nov 18, 2024

Dagens podkast-episode kommer med en historie, og det er kanskje det største problemet med den. At det jeg skal snakke om hverken er en enkeltstående hendelse eller et tilbakelagt kapittel. Men snarere noe som likner er symptom på et større problem. Episoden du nå skal få høre vokser ut av en blanding av egne erfaringer og varslingssakene jeg har jobbet med over de siste to årene, som er spredt over hele landet. Men jeg vil starte med å ta deg 40 år tilbake i tid, og fortelle deg litt hvor mitt engasjement i varslingssakene kommer fra. For da jeg var 13 hadde jeg selv gode grunner til å varsle, men det skjønte jeg først mange år senere...

 Det er dessverre et faktum at artikkelen som havnet på førstesiden til NRK.no i forrige uke, der det fremgår at en rideskole har vært anklaget for dyremishandling over flere år uten at det er tatt affære, ikke egentlig er en nyhet. Tvert imot. Det er en gammel historie som gjentar seg. Det er derfor oppslaget på NRK er like viktig som det er alvorlig.

Det er veldig tydelig at det er på høy tid å ta et solid grep om dyrevelferden i Norge. Få på plass dyrevelferdsmeldingen som stadig blir utsatt. Oppdatere forskrift for velferd for hest, som fremstår som utdatert på viktige punkter og tette de mange hullene som åpner for rovdrift på hester i næring. 

Spørsmålet er hvem som sitter dypest sett med ansvaret for å rydde opp?

Jeg har i dag, sakens anledning, sendt tre spørsmål på mail til landbruks- og matminister Geir Pollestad, hvis dept har det overordnede administrative og budsjettmessige ansvaret for Mattilsynet:

Spørsmål 1. MT har et ganske begrenset handlingsrom og begrensede ressurser når det gjelder å følge opp dyrevelferd på en god og effektiv måte. Er det et resultat av en villet politikk?

Spørsmål 2: Veterinærer i Mattilsynet har ropt varsku om ressursmangelens pris for dyrevelferden i årevis, og med god grunn. I 2015 hadde MT tilsyn med nær 10.000 dyrehold. I 2022 og 2023 hadde antallet tilsyn sunket til under 2000 pr år. Samtidig bruker MT store ressurser på øremerking, sporbarhet og dokumentasjon på fravær av smitte i dødt kjøtt. Er ikke levende kjøtt verdt å beskytte? 

Spørsmål 3: Mattilsynet har mottatt betydelige ekstra bevillinger de siste årene som er øremerket dyrevelferd. Er det lagt en langsiktig plan for hvordan dette skal bidra til å ruste opp dyrevelferden på sikt?

- To be continued

 

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...