Nye takter - endelig!

etikk hestehold hestesport velferd Mar 25, 2024

Hvis du har fulgt denne podkasten en stund, vil du vite at ønsket om å bidra til et sårt tiltrengt paradigmeskifte i hestemiljøet er en viktig drivkraft. Og nå er flere tegn på at dette skiftet er godt i gang.

Et av flere er at British Equestrian, deres 19 medlemsorganisasjoner og tilknyttede bransjeledere den 18. mars i år gikk sammen om det de har valgt å kalle The Charter for the Horse – som kort oppsummert er en signert og helhetlig tilnærming for å ivareta hester og andre hovdyr vi har påtatt oss ansvar for og sikre dem god velferd.  

Listen over organisasjoner der enten daglig leder eller styrerleder har signert omfatter organisasjoner som The British Horse Society, British Dressage, British Eventing, British Showjumping, The Pony Club, World Horse Welfare, British Grooms Association, reining, kjøring, mouted games, polo, endurance m.fl. Kort sagt et bredt spekter av organisasjoner som på denne måten velger å tone flagg i en viktig, pågående debatt om hvilken grunnmur den moderne hestevelferden skal bygges på.

Chartert inneholder seks punkter, og fordi dette begynner å likne noen viktige kjøreregler vi alle bør ha i bunn, byr jeg på en norsk oversettelse med kommentarer. De seks punktene de har forpliktet seg til og signert på at de vil holde i hevd er:

  1. Empati: Vi anerkjenner at hester er intelligente og følende vesener, og prioriterer alltid deres mentale og fysiske helse, samt deres generelle trivsel.
  • Et lite stikk til PNH og andre varianter av natural horsemanship, som ofte har gjort et stort poeng av at hesten har en liten hjerne og helt synes å ha gått glipp av hestenes enorme sosiale kompetanse og hvor utrolig lettlærte og samarbeidsvillige de er. Og at dette er tankegods som fortsatt lever i beste velgående i uopplyste avkroker er meget betenkelig.
  1. Omsorg: Gjennom hele livet deres, under trening og hvile, tilbyr vi hester et trygt og passende miljø for å skape positive opplevelser som tar hensyn til deres sosiale, atferdsmessige, ernæringsmessige og fysiske behov for å sikre hestene høy livskvalitet.
  • En påminnelse til alle som har hesten stående oppstallet store deler av døgnet, og har glemt eller oversett de tre F-ene alle som driver med hest bør navigere etter: Frihet, venner (friends) og fôr. Altså at hester skal ha plass til å bevege seg, være sammen og kunne spise store deler av døgnet.
  1. Respekt: Gjennom medfølende, oppmerksomme, tålmodige og empatiske interaksjoner, fremmer vi positive relasjoner til hester basert på tillit og respekt. 
  • Lite stikkord om respekt, som er et konsept vi mennesker er opptatt av, og snakker mye om, men som hester ikke forholder seg til på samme måte som oss. Jeg tenker for det første at det er viktig at tillit og respekt er gjensidig. Og jeg tenker at det også her er verdifullt å se på etymologien til ordet. Respekt kommer av latin og er sammensatt av to ord. Spectare som betyr å se og re som betyr å gjøre noe en gang til. Mer presist handler respekt dypest sett om å se en gang til. Og da gir bruken av ordet respekt mening. For er det noe vi skylder hestene i situasjoner der ting blir uklart, er det nettopp se en gang til.
  1. Hensyn: Hver hest er et unikt individ, og vi bestreber oss på å forstå og imøtekomme deres spesifikke behov, inkludert hvordan de lærer. Vi presser ikke hester til å yte utover deres helse, fysiske form eller kompetansenivå, og vi lar aldri konkurranse- eller kommersielle hensyn gå foran hestenes velferd.
  • Kort og godt. For er det noe område der vi tråkker feil litt for ofte, så er det når vår iboende grådighet tar overhånd.
  1. Etikk: I all vår omgang med hester, enten det er for rekreasjon, trening eller sport, holder vi oss til de høyeste standarder for hestevelferd, sikkerhet, utstyr, veterinærbehandling og smittevern, alltid styrt av etiske prinsipper.
  • En rytter eller en trener som mangler et etisk kompass eller ikke har satt av nok tid til å kalibrere det eller ikke har tatt aktivt stilling til velferdsspørsmål, bør ikke være i nærheten av hester overhodet.
  1. Læring: Gjennom kontinuerlig forbedring av vår kunnskap om hester, utvikler vi vår kompetanse basert på utdanning og informert rådgivning fra kvalifiserte fagpersoner og det utvidede hestemiljøet.
  • Vel, vel. Vær nøye med hvem du søker råd hos og hvilke verdier de har. Trenere som konsekvent kjører en hard linje, der hestene utsettes for ubehag, smerte eller blir skremt og tvunget til å prestere er ikke å regne som kvalifiserte trenere – og dem bør du unngå.

Kjære lytter, jeg oppfordrer deg nok en gang til å ta en runde og se nøye på ditt eget hestehold og gjøre en vurdering av hva slags treningsmetoder du har valgt. Og plukke ut minst én ting du kan forbedre for å glede hesten din. Vet vi bedre, gjør vi bedre!

Hør episoden her:

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...