Notater fra felten#2

etikk trening velferd Sep 14, 2020

I denne episoden har jeg funnet frem noen notater fra en annen clinic med Leslie Desmond i håp om at de kan utfylle noen av stikkordene fra sist og utvide din horisont, slik de utvidet min. 

Jeg møtte Leslie første gang på slutten av 90-tallet, og har mange ganger tenkt at jeg hadde flaks som møtte henne så tidlig. På den tiden var det flere NH-trenere som var aktive i Skandinavia, men ingen som hadde samme timing og dype forståelse av hvordan hester tenker, lærer og agerer.

På den tiden var Natural Horsemanship noe nytt i Norge, noe min generasjon aldri hadde sett før, men som min far og farfar trolig hadde blitt eksponert for av gamle hestekarer. Det vi kalte hestehviskere. Fordi de fikk til masse ved å gjøre forsvinnende lite. Men den gjengen som dukket påå her på 90-tallet, gjorde egentlig en hel del. Vi var bare ikke godt nok trent til å tolke det vi så. Det sagt er det noe sant i det PT Barnum sa i sin tid; There is a sucker born every minute. For nå, snart 30 år senere, er det fortsatt folk som møter NH for første gang og lar seg imponere av trenere som har veldig begrenset palett og store huller i som kompetanse. 

Tenker noen ganger at det mange av dem leverer likner tryllekunstneren man pleide å se på sirkus. De er gode på å avlede, så man ikke klarer å avsløre triksene og flinke til å bygge opp forventninger, for deretter å hjelpe publikum til å forløse forventingene i en applaus. Det er vel også derfor vi som har vært i gamet en stund kaller mange av dem sirkusartister. Fordi det er nettopp det de er. Og dessverre i et sirkus der levende dyr mangler beskyttelse...

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...