Livet er for kort til dovne hester...

etikk hestesport velferd May 20, 2024

Reportasjeserien «Mellem hestelort og milliarder« på danske DR, som nettopp er lagt ut, slippes omtrent ett år etter at det ble kjent at dansk TV2 hadde gjort hemmelige opptak med en undercover journalist hos Helgstrand Dressage. Opptak som etter to runder i retten, inngikk som en del av dokumentaren «Operation X: Hestemillardærens hemmeligheter», som i Norge er tilgjengelig på VGTV. Spoler vi tiden tilbake til november 2023, da Operation X omsider fikk sin premiere, ble dansk hestesport kastet ut i sin største krise noensinne. Og topprytteren Andreas Helgstrand befant seg midt i stormen.

Men flere måneder før det ble kjent at dansk TV2 hadde hatt en journalist undercover i 30 dager hos Helgstrand Dressage, var DR allerede godt i gang med en fire episoders reportasjeserie om Danmarks dressurelite. Og blant rytterne de intervjuet og fulgte på nært hold, var nettopp Andreas Helgstrand. Det interessante med denne nye serien er at den starter med å spole tiden tilbake til september 2022, ett drøyt år før Operation X gikk viralt, og altså noen måneder før de famøse opptakene hos Helgstrand ble gjennomført.

Dermed satt DRs journalist på orkesterplass da bomben smalt. Og det som hadde startet som en ide om å lage en serie som ga seerne et unikt innblikk i kulissene i dressurens verden, utviklet seg unngåelig til å bli en mye mer komplisert og kontroversiell historie enn noen hadde forutsett. For ved siden av kanapeer, brusende champagne og ballsaler, har sporten en stygg skyggeside. En skyggeside som på ingen måte er begrenset til Danmark alene. En skyggeside som gjør at ingen skal ta for gitt av det fortsatt er lov til å ri hester i det hele tatt hvis vi ser 10-15 år frem i tid. Med mindre vi tar hestenes velferd på større alvor.

I serien får du også stifte nærmere bekjentskap med blant andre Daniel Bachmann Andersen, Cathrine Laudrup-Dufour og tidligere landslagstrener prinsesse Nathalie Zu-Sayn Wittgenstein. Den er absolutt verdt å få med seg! 

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...