La oss snakke om rehabilitering

Oct 30, 2023

Dagens gjest Anna Bergh er fysioterapeuten, som ble veterinær og deretter skrev en doktorgradsavhandling om rehabilitering av hest. Hun har viet sitt yrkesliv til forskning og utdanning innen dyre-rehabilitering og funksjonell anatomi og har en stilling som førsteamanuensis ved Institutt for klinisk vitenskap ved landbruks universitet i Sverige (SLU). Hun gjestet også podkasten i episode 155, der vi snakket om en rapport hun hadde skrevet om komplementær og alternativ medisin, men i dag beveger vi oss nærmere hennes forskningsfokus på objektiv evaluering av smerte og fysisk dysfunksjon hos blant annet hest. Dagens tema er rehabilitering, der det interessant nok er vel så skadelig å gjøre for lite som å gjøre for mye....

Og hvis det er noe jeg ønsker at du tar med deg fra dagens episode, så er det at det å «ri hesten gjennom», som er noe man hører hestefolk snakke om fra tid til annen, ikke nødvendigvis er en god idé. Det kan være greit å merke seg at det ofte innebærer å ri hesten gjennom en øvelsen den ikke mestrer til den er for sliten til å beskytte seg selv, og sånn sett «får det til». Men det er gjerne slik at det er en grunn til at hesten holder tilbake. Den kan være usikker på hva vi ber om, den er ikke sterkt nok til å gi oss det eller mer alvorlig, den har en fysisk begrensning vi ikke er klar over. Og er det et tidspunkt hesten lett pådrar seg skader på lang eller kort sikt er det nettopp når den er sliten.

I slike situasjoner gjør vi klokere i å ta to steg tilbake enn å tvinge hesten to steg frem..

Ordliste:

Saliv: Spytt. Mäta: Måle. Svullen: Hoven. Skjutmått: Skyvelære. Stel: Stiv. 

 

 

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...