Hestenes klan - Norge Rundt - Innlandet

feminin energi hestesport trening velferd Oct 21, 2024

I serien «Hestenes klan - Norge Rundt», er ambisjonen å knytte vårt langstrakte land litt tettere sammen ved å invitere minst én hestekvinne fra hvert fylke som lytterne selv har nominert - for inspirasjon og nye perspektiver.

I dag dag går turen til Innlandet, der du får møte en av Norges beste travtrenere, Heidi Moen.

Og den praten vi skal ha handler ikke bare om utstyr i travsporten, velferd og etikk. Vi snakker også om hvordan Heidi tenker rundt trening, hvilke erfaringer hun har som kvinne i en sport som tradisjonelt har vært ganske mannsdominert – og ikke minst snakker vi om psykisk helse og hvordan man finner veien tilbake til seg selv etter å ha hatt det tøft.

Når jeg intervjuer folk foretrekker jeg å møte dem på hjemmebane, fordi jeg får mer inntrykk av hvem de er og vha de står for hvis jeg får møte dem med hestene de har i livet sitt. Og det var i så måte veldig interessant å møte Heidi Moen og ikke bare se henne med hestene på bakken, men også få være med når hun spente for to hingster og kjørte en treningsrunde på banen hun har anlagt hjemme. Det gir et annet inntrykk enn å intervjue på Zoom, for å si det pent... 

Det jeg merket meg var at hestene hun har ansvaret for med få og forståelige unntak gikk i flokk og hadde god plass. De var nysgjerrige og kontaktsøkende. Og det er alltid fint å se hester som kommer løpende og knegger når de ser gjesten jeg skal intervjue. Det forteller en mer interessant historie enn både ord og bilder. 

Det var ellers en veldig fin opplevelse å være med ut og kjøre en treningsrunde med to av hingstene. Se hvor lite utstyr som blir brukt i hverdagen. Se hvor motiverte hestene var for å løpe, hvor mye kraft de hadde tilgjengelig og hvordan de spurte om å øke tempoet, fremfor å bli bedt om å gjøre det. Heidi kjørte med myk hånd, nydelig kontakt med hesten og med den stødigheten og forutsigbarheten  som gjør at hestene føler seg trygge og ivaretatt. 

Det jeg liker særlig godt med dagens intervju er at Heidi har en planmessighet i måten hun trener hestene på, som ikke bare er gjennomtenkt i alle ledd, men som hun også står støtt i. Hun er ikke bare god på å belyse flere sider av travsporten, men hun er også et godt eksempel på at det finnes lyspunkt både i hestesport og livet, hvis man er villig til å se etter dem. 

Intervjuet med Heidi Moen er altså episode tre i serien «Hestenes klan - Norge Rundt», der du får møte oppegående kvinner som driver med hest fra alle Norges fylker. Jeg anbefaler de første to episodene også, der du møter Elisabeth Eika fra Telemark (EP210) og Marte Teigen fra Trøndelag (EP212).

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...