En ufrivillig sommerspesial

engasjement etikk hestesport what not to do Jul 24, 2024

Hvis du er en av de mange som følger denne podkasten fast, så vil du vite at det aldri er noen planlagte episoder i juli. Så når det da likevel dukker opp en ny episode er det i et format jeg velger å kalle en ufrivillig Sommerspesial. Jeg sier ufrivillig, fordi grunnen til at den ble laget var at det ikke var mulig å la være. Det du hører nå er en planlagt justert og utvidet innspilling av den originale episoden, som tok for seg noen stygge hendelser på Falsterbo Horse Show som fortsatt er verdt å snakke om. Men mens jeg satt og puslet med den episoden, har det dratt seg ytterligere til. For når én av verdens toppryttere innenfor dressuren utestenges fra OL pga av det FEI omtaler som mishandling og dermed brudd på artikkel 142 er det umulig å la være å kommentere det på en podkast som har hestevelferd som sitt DNA.  

 Svenske aftonbladet kjørte nylig en sak fra Falsterbo Horseshow med overskriften: Slo alarm om blødende hest – politi tilkaltes. En overskrift som egentlig kunne tolkes veldig positivt. Arrangøren hadde tross alt tatt betydelige grep for å sikre hestene som deltok velferd og hadde allerede sendt hjem en dansk topprytter for det rytteren på sosiale medier selv omtalte som «en skramme ved hestens munn». For også i Sverige er det slik at dyrs velferd er beskyttet av loven, og på Falsterbo Horse Show strammet de inn praksisen når det gjaldt kontroll av hestene og utstyret, både før og etter de hadde gått programmet.

Videre lurer jeg på hvor lenge det er forventet at et betalende publikum skal akseptere og slå seg til ro med at så grove overtramp, som det vi så på Falsterbo Horseshow skjer til tross for at det var to overdommere til stede, utvidede kontroller og økt fokus på velferd? Og hvor lenge er det forventet at vi skal slå oss til ro med at blod og sår i munnen alltid er uflaks eller gammelt og derfor uproblematisk, hva nå det betyr? Eller at mange ryttere og trenere ynder å si at press under trening må til akkurat som det trengs press for å skape diamanter, som om hester kan sammenliknes med stein? For ikke å snakke om hva ordet diamant betyr; nemlig uknuselig. La meg minne om at hester ikke er laget av hardt materiale og de kan definitivt både knuses og knekkes under høyt press. Og det gjøres. Ikke bare av noen få, råtne epler, men i større skala enn vi liker å tenke på. Se på hestene selv, de forteller deg alt du trenger å vite.

Jeg er virkelig blant dem som har hisset meg mye opp over stewarder som ikke tar tak, over dommere som sover i timen og om uverdige vinnere som rir ulykkelige atleter. Jeg har hisset meg opp over manglende sjekk av nesereimer, harde hender og stygg sporebruk som ikke får konsekvenser. Men det er viktig å minne om at dette dypest sett ikke handler om hvor hardt arrangøren, dommerne og stewardene holder rytterne i tøylene, men hvor hardt rytterne selv holder hestene i tøylene med sponsorenes velsignelse. Hør resten av resonnementet i denne utvidede versjonen av episode 204 - som også kommer i inngrep med utestengelsen av Charlotte Dujardin. 

Underskriftskampanjen #lethorsesspeak finner du her. Den famøse videoen det Charlotte gir en hest 24 piskeslag på et minutt finner du her. Og FEIs Equine Welfare Strategy (Action) Plan finner du her. Men føler det blir feil å kalle det action når de agerer så tregt...

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...