Episode 211: Du er ikke alene!

engasjement etikk velferd Sep 16, 2024

Dagens podkast-episode er på mange måter en takketale til deg som isteden for å snu ryggen til å gå, isteden for å bli sittende på hendene dine, isteden for å unngå arenaer der du vet at det som foregår er betenkelig, heller velger å stå i det og tale hestens sak der du før valgte å holde munn. Takk for at du ikke bare aktivt melder deg på den større samtalen om hestenes velferd, også bidrar til å utvide den! Takk for at du dokumenterer overtramp og tar støyten med å varsle dem. 

Du skal vite at selv om det kan være tøft å stå i det, så er du ikke alene. Tvert imot. Du er en del av en stadig voksende gruppe av mennesker med svært ulik bakgrunn som ser svært likt på hvor grensen går for hva som er ok - og ikke, når det gjelder hestehåndtering, trening og ridning. 

Og til deg som fortsatt sitter på bakerste benk, og ikke helt skjønner hvorfor ordskiftet om hesters velferd har blitt såpass temperert de siste årene, her er en liste over noen av øyeblikkene som har drevet diskusjonen fremover i et stadig raskere tempo og med stadig høyere volum... 

 Listen vil bli oppdatert! 


2024: Topprytter Charlotte Dujardin går løs på en hest med pisken på en måte som skapte sjokkbølger både i og utenfor hestesporten. Se klippet her:

 


 2024: En lisensiert trener tar i bruk snøskuffe for å laste en hest på hengeren. Saken ble politianmeldt og to av de tre involverte fikk en bot på 20.000 kr hver. Tredjemann var mindreårig. Se klippet her:

 


 2024: Trener Dr. Cesar Para - hva han sier og hva han gjør, noe som illustrerer et viktig poeng som er verdt å ta med deg når du vurderer trenere: Det er ofte stor forskjell på hva de sier og hva de gjør... Se klippet her:

 


 2023: Topprytteren Andreas Helgstrand forsøkte å stoppe denne dokumentaren med alle midler, men tapte i retten. Hele den avslørende dokumentaren er tilgjengelig på VG+. Se traileren her:

 


2022: Topprytter Mark Todd slår løs på en hest som skal over et hinder som den ikke er trygg på. men fremfor å veilede hesten, velger Todd å jage og slå den. Legg særlig merke til at hesten presterer dårligere og dårligere for hver gang.... Se klippet her:


2022: Topprytter Geir Gulliksen skaper storm på Norwegian Horse Festival. Les mer her.


 2021: Moderne femkamp stjerne Annika Schleu sørger for spikeren i kisten til sprangridning i moderne femkamp, som er ute av OL fra og med 2028. Se klippet her:

 


 2021: Sprangrytteren Kevin Lemke blir rettmessig eliminert for svært stygg bruk av pisken mot hesten Good Luck. Se klippet her:

 


 2015: Andreas Helgstrand og Torveslettens Stamina i hyperfleksjon skaper storm. Les mer her


2013: Andreas Helgstrand og Akeem Foldager. Hvis dette faller under definisjonene harmoni og lykkelig atlet kan vi bare avskaffe hele hestesporten... Se klippet her:

 


2011: Entertainer Tommie Turvey og hesten Poker Joe, den dagen Poker Joe omsider fikk nok. Det verserer flere påstander om at det ikke er Turvey selv på dette klippet, men det er mindre viktig. Se klippet her:

 


 2009: Topprytter Anky van Grunsveen forsvarer hyperfleksjon og bidrar på denne pressekonferansen også til å sementere oppfatningen om at dersom «en hest ikke vil gjøre noe, så gjør den det ikke». En oppfatning som har stått i veien for god hestevelferd flere tiår. Selvsagt kan hester tvinges. selv om de veier 600 kilo. Akkurat som elefanter i sirkus - så lenge det varte... Se klippet her:

 

 


2010: Linda Parellis forsvarstale etter at sosiale medier tok fyr over hennes ufølsomme og voldelige håndtering av Barney, som var blind på det ene øyet. Selve klippet slettes gjerne så fort det legges ut, men det er mulig å finne det hva man leter. Klippet er også detaljert gjengitt i podkast-episode nr. 2 - Den enøyde hesten fra mai 2020. Se klippet her:

 


2010: Pat Parelli og Robert Whitakers hest Catwalk: Hvordan du ikke behandler en hest som er redd for hode/ører, hvis målet faktisk er å hjelpe den... Se klippet her:

 


2009: Topprytter og forbilde (for mange), Patrick Kittel varmer opp Scandic - som har blå tunge. Se klippet   her: 

Ønsker du å lese eldre bloggposter? Du finner dem inntil videre på min gamle hjemmeside:

LES MER

Ønsker du å være oppdatert

om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!

Erklæring om personvern.

Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...