Biomekanikk møter AI
Oct 02, 2023Veterinæren Filipe Bragança har en doktorgrad i biomekanikk, og det var hans lidenskap for hester, som gjorde at han valgte å legge en veterinærutdannelse på toppen av sin utdanning som dataingeniør. Og med årene har han så absolutt fått utbytte av den første delen av studietiden sin. Halthet hos hester er en vanlig bekymring blant eiere og trenere, men det har tradisjonelt vært vanskelig å kvantifisere og objektivt måle halthet. Og da Filipe selv opplevde betydelige utfordringer med utredning av halthet ved mønstring av hester da han var ute i praksis, bestemte han seg å vie sin karriere til å finne en måte å kvantifisere halthet på. Og på SLU i Sverige ble han en del av et fagmiljø som med årene har utviklet Sleip-appen, som er oppkalt etter Odins åttebeinte hest - og heldigvis er langt fra sleip.
Teamets ambisjon var å lage en app som gjorde det det enkelt og kostnadseffektivt å måle halthet ved hjelp av et mobilkamera. Og det som er veldig spennende med denne teknologien, der AI møter biomekanikk, dvs vitenskapen om hvordan muskler, bein, sener og leddbånd jobber sammen for å skape bevegelse, er at dette er en teknologi som har potensiale til å forbedre hestenes velferd betydelig. Den gir ikke bare veterinærer et objektivt verktøy for å diagnostisere halthet, den kan erstatte subjektive vurderinger på stevneplassene og løpsbanene som noen ganger kan være krevende å stå i, og den gir ikke minst hestene en stemme når det gjelder smerte og ubehag.
Det vil helt klart bidra til å styrke velferden i hestesporten hvis vi i større grad enn i dag blir i stand til å gjøre en objektiv vurdering av om hester er i god form og fri for smerte før de deltar i konkurranser. AI er særlig godt egnet for å gjenkjenne mønstre, noe som gjør den til et uvurderlig verktøy for halthetsutredninger. Teknologien utvikler seg raskt, og i fremtiden vil vi kunne identifisere ikke bare om en hest er halt, men kanskje også i hvilket ledd problemet ligger.
I den stadig voksende debatten om hestevelferd i sporten, kan objektive målinger spille en viktig rolle i å avgjøre hva som er akseptabelt med tanke på hestenes helse og trivsel. De kan rett og slett gjøre det enklere å snakke hestens sak.
Det vi skal merke oss med undersøkelsene av halte hester som er gjort så langt på verdensbasis, er at de avdekker en god del hester med halthet i tidlig fase, som har gått under radaren. Hester der eieren fornemmer at noe ikke stemmer helt, men symptomene er diffuse, og haltheten er ikke fanget opp. Og dette med å avdekke halthet tidlig er helt klart også et område med stort forbedringspotensial. For ved å avdekke halthet i tidlig fase vil vi ikke bare bedre prognosen for at hesten skal bli bra igjen, men det vil også bidra til å styrke velferden generelt sett. Verktøy som Sleip appen og andre teknologiske nyvinninger vil rett og slett kunne komme til å spille en sentral rolle når de neste kapitlene om hestesporten skal skrives. To be continued -
Originalt intervju (engelsk):
Kuratert intervju (norsk)
Ønsker du å være oppdatert
om ting som rører seg, fremtidige aktiviteter eller inspirasjon knyttet til podkasten og romanen Hestenes klan? Da kan du melde deg på her!
Erklæring om personvern.
Jeg hater spam og reklame, så ingen grunn til panikk! Innboksen din kommer pent fra det...